W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z 28 marca 2025 r. zostały opublikowane Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej (C2025/1920).
Na stronie 108 w nocie wyjaśniającej do pozycji CN 2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, dotychczasowa treść akapitu czwartego tiret drugie otrzymuje brzmienie:
Do oznaczenia zawartości skrobi należy stosować metodę polarymetryczną (zwaną również zmodyfikowaną metodą Ewersa), ustanowioną w załączniku III, część K do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).
W sytuacji gdy metoda polarymetryczna nie ma zastosowania, np. z uwagi na obecność znacznej ilości materiałów takich, jak te wymienione poniżej, w celu oznaczenia zawartości skrobi należy stosować enzymatyczną metodę analityczną, ustanowioną w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 121/2008 (Dz.U. L 37 z 12.2.2008, s. 3). Metoda ta może być również stosowana w odniesieniu do paszy zawierającej mniej niż 1 % skrobi.
Wiadomo, że wymienione poniżej specyficzne materiały powodują zakłócenia przy stosowaniu metody polarymetrycznej:
a) |
produkty z buraków (cukrowych), takie jak wysłodki buraczane (z buraków cukrowych), melasa z buraków (cukrowych), wysłodki buraczane melasowane (z buraków cukrowych), wywar melasowy (z buraków cukrowych), cukier (z buraków cukrowych); |
b) |
pulpa cytrusowa; |
c) |
nasiona lnu, makuch lniany, śruta poekstrakcyjna lniana; |
d) |
nasiona rzepaku, makuch rzepakowy, śruta poekstrakcyjna rzepakowa, łuski nasion rzepaku; |
e) |
nasiona słonecznika, śruta poekstrakcyjna słonecznikowa, śruta poekstrakcyjna słonecznikowa z częściowo obłuszczonych nasion słonecznika; |
f) |
makuch z kopry, śruta poekstrakcyjna z kopry; |
g) |
pulpa ziemniaczana; |
h) |
drożdże odwodnione; |
i) |
produkty bogate w inulinę (np. chipsy i mączka z topinamburu); |
j) |
skwarki; |
k) |
produkty sojowe. |