Pozycja 0206


Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

04.04.2024

W Dzienniku Urzędowym C/2024/1012 z 19 stycznia 2024 r. zostały opublikowane Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.

Na stronie 20, w nocie wyjaśniającej do pozycji „ 0206 Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone ”, dodaje się akapit drugi w brzmieniu:

„Pozycja ta obejmuje również kości zwierzęce zwykle używane do wytwarzania zup lub bulionów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Do kości tych mogą być przyczepione małe (drobne) pozostałości mięsa, ścięgien, tłuszczu lub chrząstek pozostałe po usunięciu kości z mięsa objętego niniejszym działem.”.