Podpozycje 1902 20 10 do 1902 20 99


Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane

25.06.2025

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z 19 czerwca 2025 r. zostały opublikowane Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej (C/2025/3447).

Na stronie 88, po tytule: 1902 Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany, dodaje się tekst w brzmieniu:

1902 20 10 do 1902 20 99

Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane:

Podpozycje te nie obejmują wstępnie pieczonych ani wstępnie smażonych nadziewanych wyrobów z ciasta, takich jak »Samosa« lub »Briwat« (zazwyczaj pozycja 1905 , lub dział 16 jeżeli zawierają więcej niż 20 % masy kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi, owadów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub dowolnej z nich kombinacji).