Podpozycje: 0302 33 10 i 0302 33 90; 0302 43 90; 0302 89 90; 0305 63 00


Ryby

16.04.2024

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej serii C 151/7 z 6 kwietnia 2022 roku zostały opublikowane nowe zapisy w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej, które wprowadzają następujące zmiany:

Na stronie 31 w nocie wyjaśniającej do podpozycji „ 0302 33 10 i 0302 33 90 Latający lub paskowany bonito ” akapit ostatni otrzymuje brzmienie:

0302 33 10 i 0302 33 90

„Podpozycje te nie obejmują atlantyckiej lub pasiastej pelamidy (Sarda sarda), posiadającej ukośne pasy na grzbiecie. Ryby te klasyfikowane są do podpozycji 0302 49 90, pod warunkiem że są świeże lub schłodzone.”

Na stronie 32 po nocie wyjaśniającej do podpozycji CN „ 0302 43 90 Brisling lub szprot (Sprattus sprattus) ” dodaje się tekst w brzmieniu:

0302 49 90

Pozostałe

Podpozycja ta obejmuje także:

1.

atlantycką lub pasiastą pelamidę (Sarda sarda), posiadającą ukośne pasy na grzbiecie, oraz inne gatunki Sarda;

2.

gromadniki, kapelany (Mallotus villosus).”

Na stronie 33 nota wyjaśniająca do podpozycji „ 0302 89 90 Pozostałe ” otrzymuje brzmienie:

0302 89 90

Pozostałe

Do ryb morskich objętych tą podpozycją należą:

1.

ryby wątłuszowate (Trisopterus luscusTrisopterus esmarki);

2.

kabryle (Serranus spp.) i graniki (Epinephelus spp.);

3.

barbata (Mullus barbatus) i barwena czerwona lub barwena (Mullus surmuletus);

4.

kurkowate (Trigla, Eutrigla, Aspitrigla, LepidotriglaTrigloporus spp.);

5.

skorpeny (Scorpaena spp.);

6.

minogi morskie (Petromyzon marinus);

7.

belony (Belone belone) i ostroszowate (Trachinus spp.);

8.

stynki (Osmerus spp.);

9.

ryby z gatunku Kathetostoma giganteum.”

Na stronie 34 nota wyjaśniająca do podpozycji „ 0305 63 00 Sardele (Engraulis spp.) ” otrzymuje brzmienie:

0305 63 00

Sardele (Engraulis spp.)

Sardele w solance objęte tą podpozycją nie zostały poddane dalszemu przetwarzaniu. Umieszczane są w małych beczkach lub słoikach, lub często w hermetycznych puszkach, i nie są poddawane, po zamknięciu puszki, jakiejkolwiek obróbce cieplnej.”