Podpozycja 2206 00


Napoje fermentowane.

04.04.2024

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 219 z 1 lipca 2019 r. opublikowane zostały Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej, które wprowadzają następujące zmiany:

Na stronie 101, nota wyjaśniająca do pozycji CN „2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny, saké); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneotrzymuje brzmienie:

„Produkty otrzymane w drodze fermentacji pozostają klasyfikowane do pozycji 2206, pod warunkiem że zachowują one charakter produktów klasyfikowanych do tej pozycji, a mianowicie napojów fermentowanych. Produkty, do których dodano na przykład alkohol destylowany, wodę i inne substancje (takie jak syrop, różne aromaty i barwniki, a w niektórych przypadkach baza śmietankowa), mogły zmienić swoje cechy charakterystyczne. Jeżeli dodatki te skutkują utratą smaku, zapachu i/lub wyglądu napoju produkowanego z określonego owocu lub produktu naturalnego, to znaczy napoju fermentowanego objętego pozycją 2206, produkty te należy klasyfikować do pozycji 2208 (zob. w tym celu na przykład wyroki Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-150/08 i w sprawach połączonych C-532/14 i C-533/14.

Na stronie 104, nota wyjaśniająca do podpozycji CN „2208 90 91 i 2208 90 99 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości” otrzymuje brzmienie:

„Produkty, które nie są otrzymane wyłącznie w drodze fermentacji, lecz także w wyniku procesu oczyszczania, wskutek którego produkty te tracą właściwości i cechy charakterystyczne napojów fermentowanych, a nabywają właściwości i cechy charakterystyczne alkoholu etylowego, klasyfikowane są do pozycji 2208 (zob. w tym celu na przykład wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-196/10 w odniesieniu do płynu określanego jako „malt beer base” o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 14 % i otrzymanego z piwa warzonego, który został poddany klarowaniu, a następnie ultrafiltracji, w wyniku której stężenie składników, takich jak substancje gorzkie i białka zostało zredukowane).

Zob. również Notę wyjaśniającą do pozycji 2206 00.