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FAQ –QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING APA 

PROCEDURE 

Initial meeting regarding APA procedure  

1. How to apply for an initial meeting? 

To set up the date of the initial meeting the mail to the Department for Large Business 

(Departament Kluczowych Podmiotów) should be sent. The e-mail address is as follows: 

sekretariat.dkp@mf.gov.pl. The mail beside a request for the date of the initial meeting should 

also include the general information regarding the transaction itself. Please choose from the 

below  options : 

 services concerning art. 15e Corporate Income Act (further: „CIT Act”),  

 licensees, IP concerning art. 15e of CIT Act or, 

 remuneration for the activities of an entity with a routine profile or methods of profit 

split,  

 other transaction. 

2. What documents/information should be submitted before an initial meeting? 

    questions regarding the APA procedure and course, 

  materials (incl. presentations ) concerning the description of the transactions in the light 

of the taxpayer business activity and the industry or business environment, assuming 

that the external conditions have a significant impact on the transaction itself,  

 information concerning the number of participants in the initial meeting of the taxpayer 

and/or representative ( necessary for booking the room and registering the entrance of 

participants). 

All the above information should be submitted electronically to the above e-mail address within 

at least 5 working days before the date of the initial meeting. Otherwise, the initial meeting 

may be cancelled. 

 

3. What documents should be presented during the initial meeting? 

 powers of attorney granted to persons representing the taxpayer in dealing with tax 

authorities with an indication of one representative as a representative appropriate for 

deliveries (with an option selected in the PPS-1 form at item 46 and an addition to item 

47 - electronic address in case the representative is an attorney at law, legal advisor or 

tax advisor), 

  confirmation of payment of stamp duty on proxies,  

 documents confirming the identity of persons participating in the meeting on the part of 

the taxpayer. 
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4. Is it possible to organize the initial meeting in the form of a teleconference?  

Yes, it is possible. The form of the meeting should be proposed in the meeting request (it can 

be a teleconference or a personal meeting in the Ministry of Finance building). The form of the 

meeting does not affect the need to provide the information/documents listed above.  

APA application  (Wniosek o APA) 

5. How to submit the APA application?  

 By sending an application to the address of the Ministry of Finance:   

Department for Large Business (Departament Kluczowych Podmiotów) 

Ministerstwo Finansów 

ul. Świętokrzyska 12 

00-916 Warszawa 

 By applying at Ministry of Finance Registry Office (working hours: 8:15 - 16:15 

Monday through Friday). 

 Directly at the Department for Large Business. 

 Via electronic means of communication by sending the application to the e-mail box of 

the Ministry of Finance. 

6. The application for APA was sent to the Ministry of Finance by post. Will the date 

on which the APA agreement is initiated is the date of the postal stamp?  

No, the date of initiation of proceedings will be the date of receipt of the APA application by 

the Ministry of Finance. Under art. 165 § 3 of the Tax Code, the date of initiation of proceedings 

at the request of a party is the date of delivery of the request to the tax authority. Sending the 

APA application at a post office is treated as the date of submission of the APA application. 

7. What should the APA application contain?  

Elements of an APA application that are formal requirements are stated in art. 90 of Act on 

double taxation dispute resolution and conclusion of advance pricing arrangements (Polish 

Journal of Laws of 2019 Item. 2200 (further: DRM Tax Act) and in art. 168 & 2 of the Tax 

Code. It should be added, however, that during the proceedings under art. 91 section 1 of DRM 

Tax Act in case of doubt regarding the transfer price method chosen by the applicant and the 

rules of its application or doubts regarding the content of documents attached to the application, 

the authority competent for the agreement requests clarification of these doubts or submission 

of supporting documentation.  

8. What the APA application should contain?   

The APA application should contain the following information:  

a) information on the applicant and other related parties involved in the controlled 

transaction; 

i.  description of the applicant's main business activity: 

 indication of the subject of business activity, 

 indication of the geographic markets in which the applicant 

operates, 

 description of the industry and market environment, 

 description of the business strategy, 
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ii. list of other related entities participating in the controlled transaction 

including its seat or place of their management board, tax identification 

number  in case of lack of it  - other identification number showing its 

type, and the subject of their business activity; 

iii. description of the management structure and organizational chart: 

 applicant, 

 other related entities participating in the controlled transaction; 

iv. description of the accounting policies adopted to the extent that they 

apply to a controlled transaction used by the applicant and other related 

entities participating in the controlled transaction; 

 

b) information concerning the controlled transaction covered by the application: 

i. an indication of the nature of the transaction as initiated or future 

(including the future transaction mentioned in art. 84 point 2 of the DRM 

Tax Act), 

ii. subject and type of controlled transaction, 

iii. functional analysis of related entities participating in the controlled 

transaction: 

 description of performed functions, 

 description of the risks incurred, 

 description of assets involved; 

iv. agreements, intragroup agreements or other documents regarding a 

controlled transaction;  

v. information on tax agreements or interpretations regarding the controlled 

transaction, including transfer pricing agreements; 

vi. indication of the transfer price verification method together with a brief 

justification of the choice; 

vii. benchmarking or compliance analysis (including an indication of the 

party or transaction being subject to examination as part of the analysis 

if this results from the adopted method and the justification for the 

choice); 

viii. description of the transfer price calculation (with the assumptions 

adopted in this calculation, the financial forecasts on which the transfer 

price calculation is based); 

ix. critical assumptions, based on which it was assumed that the method 

accurately reflects the transfer price; 

 

c) indication of the duration of the advance price agreement; 

d) indication of the type of advance price agreement (unilateral, bilateral, 

multilateral); 
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e) information on applying the competent foreign authority by foreign-related 

entities, together with the names of those entities, countries, country of 

submission, and  date of submission, (in case of bilateral and multilateral 

agreements only), 

f) an electronic copy of the application for editing. 

 

9. What is the application fee? 

Following art. 98 point. 2 of the DRM Tax Act the amount of the application fee is 1% of the 

value of the transaction being the subject of the agreement, in particular for:  

1)  unilateral agreement: 

a)  concerning only domestic entities - it is not less than PLN 5,000 and not more than 

PLN 50,000, 

b)  concerning foreign entities - it is not less than PLN 20 000 and not more than PLN  

100 000, 

2)  bilateral or multilateral agreements – it is not less than PLN 50 000 and not more than PLN 

200 000. 

10. How to pay for the APA application?   

The fee should be paid within 7 days from the date of submission of the application to the 

following bank account : 

 

Name of the account holder:  Ministerstwo Finansów  

ul. Świętokrzyska 12, 00-916 Warszawa 

Bank :      Narodowy Bank Polski O/O Warszawa 

Bank account no :    10 1010 1010 0038 2522 3100 0000 

 

 

 

11. In case the application fee was not paid, is it considered by the tax authorities as 

a formal defect of an application?  

Yes, it is. The application fee shall be paid within 7 days from the receipt of the application by 

the Ministry of Finance (article 98 paragraph 1 of the DRM Tax Act). After this deadline, the 

tax authority will summon the applicant to supplement the APA application and pay the fee 

within 7 days under pain of leaving the application unprocessed (article 169 § 4 of the Tax 

Code).  

12. Should the APA application contain the prognosis of the total transaction value? 

Yes, it should. It is necessary for the calculation of the application fee. 

13. To which account number the stamp duty for the power of attorney should be paid? 

The stamp duty for the power of attorney shall be paid into the account specified below: 
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Name of the account holder:   Urząd Miasta Stołecznego Warszawy 

Centrum Obsługi Podatnika 

ul. Obozowa 57 

00-056 Warszawa 

Account number:   21 1030 1508 0000 0005 5000 0070 

Transfer title:   „The stamp duty for the power of attorney…” 

14. How would I know if the APA application is compliant with the formal requirements? 

In case of any formal defect, the tax authority will summon the applicant to correct the formal 

defects of the APA application within 7 days under pain of leaving the application unprocessed 

(article 169 § 4 of the Tax Code). 

15. Is it possible to provide the documents via e-mail to correct the formal defects of the 

application? 

In general, the documents should be provided in paper form. However, the documents such as 

translation of the comparability analysis may be provided via e-mail. 

16. Should the foreign documents be provided together with their certified translation into 

the Polish? 

Certified translations are required in case of documents that constitute the legal basis of the 

transaction covered by the APA application (agreements between the related parties).   

17. Should the comparability analysis be translated into Polish if originally it was 

prepared in a foreign language? 

Yes, it should be translated into Polish in the scope of the descriptive part of the analysis. It 

does not have to be certified translation. 

18. Should the comparability analysis be provided in electronic form together with the 

APA application? 

Yes, it should be provided in electronic form on external storage for instance CD. 

19. Should the scans of documents submitted together with the APA application be 

certified as compliant with the original? 

Documents attached to the APA application must be originals or copies certified as true copies 

of the originals (article 194a of the Tax Code). The certification of compliance with the original 

should contain the signature as well as the place and date of its drawing up. The certification of 

compliance should be made on each page.   

However the annotation “the pages from X to X are compliant with the original document” is 

acceptable provided the signature and stamp is on the first and last page of the copy. The 
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signature should enable the identification of the person that confirms the compliance of the 

copy with the original document. 

20.  Who is entitled to confirm the compliance of the submitted together with the 

application copies with the original documents?  

The entitled persons are: 

- notary; 

- an authorized representative of the APA applicant: tax advisor, attorney at law, legal 

counsel. 

21. The document is signed only with the illegible signature. Is it acceptable? 

No, it is not acceptable. The signature should be legible and enable the identification of the 

person that signed the document and his/her function.   

Apart from that, the following forms of signature are acceptable: 

- illegible signature with a name stamp; 

- illegible signature with the description printed on the document; 

- written annotation on the certified copy of the document that the signature was 

submitted by the authorised person. 

22. The description of the accounting policy was included in the application under the 

article 90 paragraph 1 point 1 letter d of the DRM Tax Act. Is it acceptable?  

One of the formal requirements of the APA application is the submission of the account policy 

description together with the chart of accounts. These documents should correspond to the 

scope of the controlled transaction and refer to all related parties involved in the transaction. 

23. What period should the financial forecast include? 

The forecast should include the period intended to be under the APA. 

24. I am an authorized representative of the APA applicant. Can I receive all the official 

letters concerning the case via ePUAP? 

According to the article 144 § 5 of the Tax Code, the official letters can be served to the 

authorized representative (notary, tax advisor, attorney at law, legal counsel) via electronic 

means of communication or in the seat of the tax authority. 

In case the authorized representative is notary, tax advisor, attorney at law or legal counsel it is 

obligatory to fill the field 47 of the PPS-1 form and indicate the ePUAP address. If the submitted 

PPS-1 form lacks this information but the authorized representative would like to receive all 

the official letters via ePUAP, the new PPS-1 form together with the confirmation of the 

payment of the stamp duty for the power of attorney or OPS-1 (this form enables to change the 

scope of the attorney granted) is required.   
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The APA procedure 

 

25. How long lasts the process of concluding the APA? 

 

It depends on the type of APA and the complexity of the case. According to article 97 of the 

DRM Tax Act, the APA procedure should be ended: 

- in case of unilateral APA - within six months from the date of its initiation, 

- in case of bilateral APA - within 1 year from the date of its initiation, 

- in case of multilateral APA - within 18 months from the date of its initiation. 

 

If the procedure of concluding the APA cannot be completed within the statutory deadline, the 

tax authority shall notify the taxpayer thereof, stating the reasons for not meeting the deadline 

and indicating a new deadline. 

 

26. What period could be covered by the APA? 

 

The APA can be concluded for a maximum of 5 fiscal years and it expires at the end of the 

applicant's fiscal year. The APA application should contain the proposal of the duration of the 

APA as well as the date of its beginning. According to the article 95 of the DRM Tax Act, the 

APA can be valid starting from the date of submission the APA application or optionally from 

the first day of the applicant’s fiscal year in which the APA application was submitted.    

 

  

More information available at:  

 

Department for Large Business 

ul. Świętokrzyska 12 

00-916 Warszawa  

e-mail: sekretariat.dkp@mf.gov.pl 

tel.: +48 22 694 45 64  

fax: + 48 22 694 49 87  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mailto:sekretariat.dkp@mf.gov.pl

