Podpozycja 2208 20


Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron

16.04.2024

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 180/14 z 29 maja 2020 r. opublikowane
zostały Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.

Na stronie 102 pomiędzy notą wyjaśniającą do pozycji CN „2208 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe” a notą wyjaśniającą do podpozycji CN „2208 30 11 do 2208 30 88 Whisky” dodaje się akapit w brzmieniu:

2208 20    Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron

Zob. Noty wyjaśniające do HS do pozycji 2208, akapit trzeci, pkt 1.

Podpozycja ta obejmuje »destylat winny« (lub »surowy destylat winny«), który jest otrzymywany w drodze destylacji pierwotnej, po fermentacji alkoholowej, wina z winogron. Nie posiada właściwości neutralnego alkoholu etylowego ani napoju spirytusowego, lecz zachowuje zapach i smak użytego surowca. Destylat winny można dodać do okowity z wina z winogron w celu uzyskania Brandy lub Weinbrand.”.